Glavno sredstvo, ki nam zagotavlja življenje je zdrava prehrana. Ta je zelo pomembna, saj tako kot brez vode, brez hrane življenje ni mogoče. Zato pa je ključnega pomena, da se nadzoruje in pa zagotovi zdravo oziroma bolj kot zdravo, varno prehrano. Zato pa se je v Ameriki v 70ih letih razvila mednarodna metoda za zagotavljanje varne prehrane, ki se imenuje haccp, oziroma s tujko Hazard Analysis Critical Control Point.
Gre za metodo, ki so svojimi načeli skrbi in pa zagotavlja, da je hrana, s katero se prehranjujemo, varna, torej, da ne pride do raznih zastrupitev. Sama metoda haccp pa temelji na določenih ciljih, katere mora ta metoda doseči. To pa obsega mnoge, od katerih so nekateri ti, da identificirajo, kje je nevarnost, oziroma kaj je lahko nevarnost pri določenem živilu. Torej sistem oziroma metoda haccp mora zaznati oziroma predvideti, kje vse, lahko pride do kakšne zastrupitve ali česa podobnega, kar pa vključuje vse, od bioloških, kemičnih in fizičnih dejavnikov, ki delujejo na naša živila.
Prav tako mora metoda haccp zaznati vse kritične točke, kar pa ima tudi v imenu haccp. Tako se mora upoštevati vse, od pridelave živil, do preurejanja oziroma pridelovanja drugih živil, do pakiranja le teh in tako naprej. Tukaj pa se morajo zaznati kritične točke, kjer bi se lahko kaj zalomilo in postalo nevarno za človeka.
Seveda pa je ob vsaki kritični točki, ki presega neke mere varnosti, tudi potrebno odpraviti nevarnost. To pa je tisto, kar naredi haccp tako uporabno metodo, saj temelji tudi na temu, da se vsaka najdena napaka oziroma nevarnost odpravi in se ne zadovolji zgolj s tem, da se jo najde. Zato je metoda haccp oziroma Hazard Analysis Critical COntrol Point tako pomembna metoda za zagotavljanje varne prehrane, katera nas lahko reši pred marsikatero zastrupitvijo, ki nas bi lahko doletela med prehranjevanjem.