Kako se je najbolje pripraviti na izpit za čoln, da ga uspešno opravite?

Preživljanje poletnega dopusta ni zgolj poležavanje na plaži, ampak si ljudje želijo čim več različnih aktivnosti s katerimi si popestrijo dopust. Med najbolj priljubljenimi je tudi najem čolna, za kar pa potrebujete izpit za čoln, sicer se na odprto morje ne boste mogli odpraviti.

Izpita za čoln ne potrebujete, če boste najeli čoln, ki je krajši od 7 metrov. Če pa nameravate upravljati s čolnom, ki je večji od 7 m in manjši od 24 m, potem je izpit za čoln obvezen. To velja tako za lastnike čolnov kot tudi za vse tise, ki ga želijo najeti zgolj za eno uro ali dve.

Teoretični in praktični del izpita za čoln

Marsikdo se na tem mestu sprašuje, zakaj je izpit za čoln sploh potreben. Dejstvo pa je, da je njegova vsebina takšna, da se od kandidatov preveri vse tisto znanje, ki je nujno potrebno za varno plovbo. 

Zato je izpit za čoln sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Na njem pa se preveri znanje iz pomorskih predpisov, mornarskih del in veščin, osnov navigacije, pravil o izogibanju trčenja in osnov motorznanstva. Teoretični del izpita obsega preverjanje znanja iz vseh petih sklopov, praktični del pa pravila o izogibanju trčenja, branje navtične karte, določanje kurza plovbe in osnove meteorologije.

Na izpit za čoln se je potrebno dobro pripraviti

Ker je vsebina izpita za čoln zelo obsežna, se je potrebno nanj dobro pripraviti. Najbolje je, da se prijavite na tečaj za opravljanje izpita. Čeprav ta ni obvezen, pa je vsekakor priporočljiv, če želite izpit za čoln uspešno opraviti.

Na tečaju pod vodstvom izkušenih predavateljev predelate vso izpitno vsebino. Poleg tega pa dobite vso potrebno gradivo za uspešnejše učenje in vprašanja za izpit za čoln, ki so vam pri učenju lahko v veliko pomoč.

Dodaj odgovor