Najpogostejši dejavniki, ki povzročajo vraščen noht in kako se temu najbolje izogniti

Vsakdo izmed nas je verjetno vsaj enkrat v življenju občutil neprijetno bolečino na enem izmed prstov na nogi. Razlog za takšno bolečino je najpogosteje vraščen noht, s katerim se spopada kar četrtina vsega prebivalstva.

Čeprav se lahko pojavi na vseh prstih na nogi, pa je vraščen noht najbolj značilen za nožni palec, ki ima največ obnohtnega tkiva. Čeprav gre za nadlogo, ki ni življenjsko ogrožajočo, je pa zato zelo neprijetna in marsikoga ovira pri vsakodnevnih aktivnostih. Zato je pomembno, da poznate ukrepe, s katerimi se je vraščenemu nohtu najlažje izogniti.

Za vraščen noht je nepravilno krajšanje nohtov eden najpogostejših razlogov 

Do vraščanja nohtov pride najpogosteje zaradi nepravilne osnovne higiene, ki vključuje redno umivanje nog s toplo vodo in nevtralnim milom. Še bolj pomembno pa je pravilno krajšanje nohtov. Ker si ljudje nohte krajšajo zelo na kratko in na okroglo, je posledično temu vraščen noht zelo pogosta težava, s katero se spopada mnogo ljudi.

Ker je preventiva vedno boljša kot kurativa, je pomembno, na nohte strižete v ravni liniji. Torej sta oba prosta robova vidna in nekoliko daljša. da jim vzamete ostrino pa jih je potrebno dodatno popiliti. Za vraščen noht pa veliko lahko storite že s tem, da ste pozorni na pravilno dolžino nohtov in s striženjem ne pretiravate.

Drugi dejavniki, ki povzročajo vraščanje nohtov

Poleg nepravilnega striženja, da do vraščenega nohta lahko pride tudi zaradi preozke ali pretesne obutve. Ta otežuje, da bi se noht izraščal v pravilni smeri, posledica česar je izraščanje v obnohtno tkivo. Temu se je najlažje izogniti s široko in udobno obutvijo.

Sicer poznamo tudi druge vzroke za vraščen noht, ki pa so redkejši in povezani tudi z raznimi bolezenskimi stanji. Med njimi so na primer glivične okužbe nohtov, poškodbe nohtov zaradi športnih aktivnosti ali preobremenitve stopal, jemanje zdravil, dedne predispozicije, debelost in razna bolezenska stanja.

Dodaj odgovor