Pegasti badelj bo pomagal razstrupiti in zaščititi vaše telo

Sredozemska rastlina, ki lahko zrase do dveh metrov, ima vijolične cvetove, nekateri jo uporabljajo tudi kot okrasno rastlino in je tradicionalni medicini znana skoraj 2000 let? Ja, to je pegasti badelj. Verjetno jo poznate tudi pod imenom bodeča neža, morda pa niste vedeli, da je rastlina koristna pri lajšanju težav z jetri.

V zdravstvene namene se uporabljajo semena pegastega badlja, najbolj primerna meseca za nabiranje pa sta september in oktobre. Iz posušenih semen je nato mogoče izdelati tinkture, praške ali pa uporabiti kar semena sama. Zanimivo je, da zmleta semena oddajajo nežen vonj kakava.

Učinkovanje na jetra

Pred nekaj desetletji so znanstveniki odkrili, da pripravki iz pegastega badlja ščitijo jetra podgan pred škodljivimi snovmi. Znana je namreč povezava učinkovine silimarina, ki deluje blagodejno na jetra, ta ključni organ, ki je tudi del prebavne poti.

Prav silimarin je tisti, ki uspe ob uživanju semen rastline jetra zaščitit pred škodljivimi stranskimi učinki zdravil, njegovo delovanje pa naj ne bi bilo samo preventivno, ampak naj bi omogočalo tudi obnavljanje jetrnih celic potem, ko so bile te že poškodovane. V hitrem tempu sodobnega življenja človek poseže tudi po nezdravi prehrani in napitkih, ki obremenjujejo in zastrupljajo jetra. To zavira njihovo delovanje, kar se postopoma pokaže tudi na splošnem zdravju. Te posledice lahko prepreči pegasti badelj, prepoznane pa so tudi njegove odvajalne lastnosti.

Načini uporabe semen pegastega badlja

Uporaba te rastline je pravzaprav preprosta, pegasti badelj namreč nima stranskih učinkov, zaužijete pa ga lahko vsak dan ali po potrebi. Ker so ta semena težje topna v vodi, mnogi predlagajo, da jih zmlete ali cele zaužijete z žlico olja. Lahko jih uporabite tudi v smutiju ali skodelici kosmičev, pri čemer bode maščobe jogurta, mleka ali skute poskrbele za večje učinke.

Kljub nenevarnosti stranskih učinkov je dnevna priporočena količina, ki bo ščitila vaša jetra 1 čajna žlička zmletih semen 2-krat na dan. Lahko si pripravite tudi čajni poparek. Eno žličko zmletih semen prelijete z 2 decilitroma vrele vode. Poparek pustite stati do 15 minut, precedite in zaužijete še topel napitek.

Dodaj odgovor