Pegasti badelj in njegovo čudežno delovanje

Pegasti badelj je večini med vami najbolj poznan kot rastlina, ki je lahko najboljša zaščita za jetra. Lahko zraste do dva metra visoko, najdemo jo tudi pri nas. Še najbolj je prepoznavna po izstopajočem vijoličnem cvetu in po bodečih listih. Za zdravljenje pa se uporablja že izjemno dolgo časa – več kot nekaj tisoč let.

Za zdravljenje so pegasti badelj koristno uporabljala torej že stara ljudstva. Zdravilen oziroma močan pa je zato, ker se v njem nahaja veliko zdravilnih sestavin. Zlasti zdravilna so njegova semena, ker vsebujejo silimarin. Ta učinkovito skrbi za krepitev celičnih sten in za preprečevanje vstopa najrazličnejših strupov v njih. Za zdravljenje se neredko uporabljajo tudi listi pegastega badlja, ki so lahko posušeni ali pa sveži.

 

Jetra ščiti pred strupi

Torej je pegasti badelj rastlina, ki je poznana po svojim čudodelnih zdravilnih učinkih. Med drugim zdravi tudi poškodbe jeter, ki lahko nastanejo med zdravljenjem rakavega obolenja. Njegovo uživanje pa lahko deluje tudi kot izvrstna preventiva.

Sicer pa pegasti badelj zmore odlično delovati tudi na kožo. Pomaga predvsem pri vneti koži ter je odličen antioksidant. Prav tako naj bi imel ugodne oziroma pozitivne učinke proti staranju naše kože.

Pegasti badelj in njegovo čudežno delovanje

 

Rastlina, ki zmore nižati holesterol

Nekateri pegasti badelj uporabljajo tudi za učinkovito zniževanje holesterola. Igra torej pomembno vlogo pri uravnavanju nivoja holesterola. Tudi raziskave kažejo, da imajo osebe, ki uživajo pegasti badelj, nižji nivo holesterola.

Tovrstna rastlina je koristna tudi za ljudi, ki se soočajo z astmo. Similarin, ki ga vsebuje pegasti badelj, dobro pripomore k blaženju astme.

 

Omejevanje rakavih celic s pomočjo pegastega badlja

Ena od izjemnih prednosti pegastega badlja je tudi omejevanje širjenja rakavih celic. Zavira namreč rast celic raka ter dobro krepi zdrave celice. Obenem krepi kosti, tudi sicer je dokazano, da ima pomembno vlogo pri zdravljenju kosti.

Zelo znan je še po tem, da pomaga pri zaviranju nastajanja žolčnih kamnov, pri prebavi, spodbujanju menstruacije in pri lajšanju težav s hemeroidi.